Didactiekdag: hoe kunnen we de Nederlandse uitspraak van Franstalige leerders verbeteren?

Op woensdag 25 mei 2016 organiseert de ANBF haar jaarlijkse didactiekdag, die van 14 tot 17 uur in Brussel zal plaatsvinden.

Informatie

Dit jaar zal deze interactieve studiemiddag in het teken staan van de uitspraak. In het nieuwe referentiekader voor vreemde talen van de Franse Gemeenschap, de zogenoemde « référentiels de compétence », krijgt gesproken taal een vooraanstaande plaats. Maar tegelijkertijd blijkt duidelijk dat het aanleren van een adequate uitspraak van het Nederlands als vreemde taal van basisschool tot hoger onderwijs, maar ook in het volwassenenonderwijs vaak te weinig aandacht geniet.


Naast de welbekende problemen tijdsgebrek, overbevolkte klassen of taalopleiding van de lesgevers, stelt zich de methodologische vraag welke middelen en werkvormen we zouden kunnen inschakelen om de uitspraak van Franstalige leerders te verbeteren.


Tijdens de didactiekdag krijgen de deelnemers de gelegenheid deze vragen te bespreken met verschillende deskundigen. Ines Blomme (Instituut voor Levende Talen, Katholieke Universiteit Leuven) en Chris van Veen (Vrije Universiteit Amsterdam) zullen twee workshops verzorgen.


Eerst zullen zij elk kort ingaan op wat uitspraak is en wat het belang ervan is in de les Nederlands vreemde taal. Daarna krijgen de deelnemers de kans om nader kennis te maken met concrete manieren om klanken en prosodie (o.a. zinsaccent, klemtoon, intonatie, assimilatie) te oefenen in de klas.

Recente artikelen

Didactiekdag in Louvain-la-Neuve

Categorieën:

Nederlands op een actieve manier leren? Dat kan! Tijdens die didactiekdag neem je deel aan twee workshops. In de eerste ontdek je praktische werkvormen met poëzie, teksten, films en muziek voor een motiverende klaservaring. De…

Lees verder

Zomercursus Nederlands in Louvain-la-Neuve

Categorieën:

Van 28 augustus t.e.m. 8 september wordt in Louvain-la-Neuve een zomercursus Nederlands georganiseerd voor aankomende studenten die hun Nederlands willen bijschaven en zich willen klaarstomen voor een universitaire opleiding.

Lees verder

Colloquium 2023: Taal, communicatie en cognitie: van onderzoek naar onderwijs

NVT-net organiseert op 31 maart 2023 een colloquium in Luik.

Lees verder

Webinar Subsidie aanvragen bij de Taalunie: waarvoor, hoe en wanneer?

Categorieën:

Tags :

Wil je een activiteit organiseren voor je leerlingen? Ben je van plan om met collega's aan een didactisch project te beginnen? Op 16 mei vertelt een webinar je er alles over.

Lees verder

Vacature universitair docent Nederlandse Taalkunde in Lille

Categorieën:

De Université de Lille is op zoek naar een universitair docent (m/v/x) Nederlandse taalkunde voor een voltijdse aanstelling vanaf 1 september 2023.

Lees verder

Webinar Talenplan Waals Gewest

Categorieën:

Tags :

Wenst u meer te weten over het nieuwe talenplan van het Waals Gewest? Via een webinar weet u er alles over. Bekijk het programma en de informatie!

Lees verder