Didactiekdag 2014: de plaats van de moedertaal in de les Nederlands

Op woensdag 21 mei 2014 organiseert de ANBF haar jaarlijkse didactiekdag, die van 14 tot 17 uur zal plaatsvinden op de Haute École Francisco Ferrer in Brussel.

Informatie

Dit jaar zal deze interactieve studiemiddag in het teken staan van de rol van de moedertaal of basistaal – in ons geval het Frans – in de les Nederlands. Is het wenselijk, al dan niet realistisch, om het gebruik van het Frans volledig te bannen uit de les Nederlands of zijn er toch voordelen verbonden aan, bijvoorbeeld, een contrastieve benadering? Zijn er andere manieren waarop een leraar Nederlands rekening kan houden met de moedertaal of basistaal van zijn studenten?

Na een inleidende uiteenzetting waarin prof. dr. F. Kuiken van de Universiteit van Amsterdam een wetenschappelijk en historisch kader schetst van dit thema, zullen twee deskundigen uit het veld hun visie geven op het gebruik van het Frans in de les Nederlands.

Karine Dekeukelaere, inspectrice moderne talen bij de Franse Gemeenschap (Administration générale de l’Enseignement et de La Recherche scientifique), en Nicole Bya, verantwoordelijke voor moderne talen bij de Fédération de l’Enseignement Secondaire Catholique, zullen ons vertellen wat zij leraren Nederlands op dat vlak adviseren en waarom. De aanwezigen zullen ook uitgebreid de kans krijgen om met de sprekers en met elkaar een debat hierover aan te gaan.

Als u ook aanwezig wilt zijn, gelieve u dan vóór donderdag 15 mei online aan te melden via onderstaand inschrijvingsformulier. Wij kijken er alvast naar uit u te mogen verwelkomen op onze didactiekdag.

Waar?

Haute Ecole Francisco Ferrer
Anneessensplein 11
1000 Brussel
(Metrostation Anneessens, vlak bij het Zuidstation)

Hoe?

U kunt zich vóór 15 mei 2014 online aanmelden via het inschrijvingsformulier op deze site. Het aantal plaatsen is beperkt tot 24 personen, daarom is tijdige aanmelding een must.

Inschrijvingsgeld: gratis voor NVT-leden; 30€ voor niet-leden, vooraf over te maken op rekeningnummer 001-2693456-36 van de ANBF (IBAN BE 46001269345636).

Recente artikelen

Zomercursus Nederlands in Louvain-la-Neuve

Categorieën:

Van 28 augustus t.e.m. 8 september wordt in Louvain-la-Neuve een zomercursus Nederlands georganiseerd voor aankomende studenten die hun Nederlands willen bijschaven en zich willen klaarstomen voor een universitaire opleiding.

Lees verder

Webinar Subsidie aanvragen bij de Taalunie: waarvoor, hoe en wanneer?

Categorieën:

Tags :

Wil je een activiteit organiseren voor je leerlingen? Ben je van plan om met collega's aan een didactisch project te beginnen? Op 16 mei vertelt een webinar je er alles over.

Lees verder

Colloquium 2023: Taal, communicatie en cognitie: van onderzoek naar onderwijs

NVT-net organiseert op 31 maart 2023 een colloquium in Luik.

Lees verder

Vacature universitair docent Nederlandse Taalkunde in Lille

Categorieën:

De Université de Lille is op zoek naar een universitair docent (m/v/x) Nederlandse taalkunde voor een voltijdse aanstelling vanaf 1 september 2023.

Lees verder

Webinar Talenplan Waals Gewest

Categorieën:

Tags :

Wenst u meer te weten over het nieuwe talenplan van het Waals Gewest? Via een webinar weet u er alles over. Bekijk het programma en de informatie!

Lees verder

Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust: concert en lezing

Categorieën:

De vakgroep Nederlands van het Departement Moderne Talen van de Universiteit van Luik nodigt u van harte uit voor een concert-lezing door professor Frank van Vree en fluitiste Eleonore Pameijer, die plaatsvindt op donderdag 26…

Lees verder