Didactiekdag: De plaats van de grammatica in de les Nederlands als vreemde taal

Op woensdag 20 mei 2015 organiseert de ANBF haar jaarlijkse didactiekdag, die van 14 tot 17 uur zal plaatsvinden in Brussel.

Informatie

Dit jaar zal deze interactieve studiemiddag in het teken staan van grammatica. In het vreemdetalenonderwijs lijkt de rol van grammatica de laatste decennia een sterke evolutie te hebben doorgemaakt en dat roept soms vragen op. In de schoolprogramma’s worden leerdoelen uitgedrukt in termen van vaardigheden en can do statements (net zoals in het Europees referentiekader), maar welke rol speelt kennis van de grammatica bij het verwerven en evalueren van taalcompetenties? Is expliciete grammatica taboe geworden in de taalles? Hoe ver moet je als leraar gaan bij het verbeteren van grammaticale fouten zonder de studenten te blokkeren? Bestaan er efficiënte methodes om grammatica op een minder conventionele manier te onderwijzen?

Tijdens de didactiekdag krijgt het publiek de gelegenheid deze vragen te bespreken met verschillende deskundigen. Eerst zal Karine Dekeukelaere, inspectrice moderne talen bij de Franse Gemeenschap (Administration générale de l’Enseignement et de la Recherche scientifique), vanuit haar ervaring de reglementaire verwachtingen in verband met de rol van grammatica toelichten.

Daarna krijgen deelnemers de kans om nader kennis te maken met concrete manieren om grammatica op een minder conventionele wijze te verwerken in de les Nederlands als vreemde taal. De eerste workshop wordt geleid door An Wuyts. Zij is docente Nederlands in het volwassenenonderwijs en auteur van o.m. ‘Nederlands in structuren. Socratische grammatica NT2 met oefeningen’. Vervolgens zullen Vera Janssens en haar collega-docenten Nederlands bij het CVO (Brussels Education Center) aan de slag gaan – en de deelnemers aan de slag zetten – met de workshop ‘Grammatica in een communicatieve context’.

Waar?

ATTENTIE: verandering van locatie
CeMPA
Rouppeplein 29
1000 Brussel
(Metrostation Anneessens, vlak bij het Zuidstation)

Hoe?

U kunt zich vóór 14 mei 2015 online aanmelden via het inschrijvingsformulier op de site. Het aantal deelnemers is beperkt tot 24, daarom is tijdige aanmelding een must.

Recente artikelen

Webinar Talenplan Waals Gewest

6 maart 2023

Categorieën:

Tags :

Wenst u meer te weten over het nieuwe talenplan van het Waals Gewest? Via een webinar weet u er alles over. Bekijk het programma en de informatie!

Lees verder

Colloquium 2023: Taal, communicatie en cognitie: van onderzoek naar onderwijs

19 december 2022

NVT-net organiseert op 31 maart 2023 een colloquium in Luik.

Lees verder

Vacature universitair docent Nederlandse Taalkunde in Lille

6 maart 2023

Categorieën:

De Université de Lille is op zoek naar een universitair docent (m/v/x) Nederlandse taalkunde voor een voltijdse aanstelling vanaf 1 september 2023.

Lees verder

Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust: concert en lezing

8 januari 2023

Categorieën:

De vakgroep Nederlands van het Departement Moderne Talen van de Universiteit van Luik nodigt u van harte uit voor een concert-lezing door professor Frank van Vree en fluitiste Eleonore Pameijer, die plaatsvindt op donderdag 26…

Lees verder

Desiderius Erasmus Leerstoel: Nederlands over de grenzen

28 oktober 2022

Categorieën:

Bij het begin van dit academiejaar 2022-2023 gaat aan de UCLouvain een leerstoel Neerlandistiek, gesteund door de Nederlandse ambassade, van start : de ‘Desiderius Erasmus Leerstoel: Nederlands over de grenzen’.

Lees verder