Colloquium: Vertalen, een vak met veel facetten

Op zaterdag 22 november 2014 vindt het tweejaarlijkse colloquium van de ANBF plaats in Mons (Université de Mons).

Informatie

Dit colloquium is bestemd voor een breed publiek. Het zal enerzijds een venster openen op de complexiteit en de rijkdom van het vertaalbedrijf, anderzijds de raakvlakken van de vertaalkunde en andere disciplines illustreren. De sprekers zullen heel diverse onderwerpen behandelen, zoals de variëteiten van het Nederlands die in vertalingen gebruikt worden, culturele transfers, de invloed van de uitgevers op de beeldvorming over literatuur in vertaling, de evaluatie van vertalingen, terminologische nieuwvormingen en de rol van de vertaalateliers in de opleiding.

Het colloquium wordt georganiseerd met steun van de Université de Mons, de Université de Liège, de Nederlandse Taalunie en het FNRS. Het is als aanvullende activiteit opgenomen in het programma voor 2014-2015 van de Écoles doctorales près le F.R.S.-FNRS (ED3 en ED10bis).

Programma

 • 9.00: Ontvangst en koffie
 • 9.15 – 9.45: Algemene Ledenvergadering ANBF (alleen voor leden)
 • 10.00 – 10.15: Opening van het colloquium, door Gudrun Vanderbauwhede (Université de Mons) en Carola Henn (voorzitster ANBF, Université de Mons)
 • 10.15 – 10.55: Gert De Sutter, Universiteit Gent. Vertalen in een complex taallandschap. Over de keuze tussen Belgisch Nederlands en Nederlands Nederlands in vertalingen, ondertitels vs. andere professionele teksten
 • 10.55 – 11.35: Rita Temmerman, Vrije Universiteit Brussel, Vakgroep Toegepaste Taalkunde, Centrum voor Vaktaal en Communicatie (CVC). Verschillen in vertaalcultuur: hoe Engelse terminologische nieuwvormingen in het Frans en het Nederlands worden vertaald
 • 11.35 – 12.15: Winibert Segers, KU Leuven (Campus Antwerpen). Vertaalevaluatie en subjectiviteit
 • 12.15 – 13.30: lunch
 • 13.30 –14.10: Philippe Noble, Actes Sud (Arles).Het traject van het Nederlandstalige boek in Franse vertaling: van de keuze van een werk in de brontaal tot de publicatie in de doeltaal
 • 14.10 – 14.50: Luc Devoldere, Ons Erfdeel vzw. Valkuilen in de culturele transfer tussen Vlaanderen en Nederland (en tussen Frans en Nederlands)
 • 14.50 – 15.30: Marcel Thelen, Hogeschool Zuyd, Vertaalacademie Maastricht. INSTB, het internationale netwerk van skills labs
 • 15.30 –15.45: Conclusies door Laurent Rasier (Université de Liège)
 • 15.45: Borrel

Locatie en routebeschrijving

Université de Mons, Faculté de Traduction et d’Interprétation – École d’Interprètes Internationaux
Avenue du Champ de Mars 17
7000 Mons

Met de wagen:

Autosnelweg Paris-Bruxelles (E19-E42): uitrit 23bis (bij voorkeur) of 24. Parkeren kan langs de ventweg van de Avenue Maistriau en op de Avenue du Champ de Mars.

Met het openbaar vervoer

Vanaf het station van Mons rijdt er een gratis pendelbusje (circuit A) tot de place Reignier au Long Col (Lido Hôtel Best Western)

Inschrijving

Geïnteresseerden kunnen zich tot 15 november inschrijven via het formulier op de website.

De inschrijving is gratis voor leden en bedraagt €30 voor niet-leden (€15 voor studenten en werkzoekenden). De broodjeslunch en de borrel zijn inbegrepen.
Het inschrijvingsgeld is vooraf over te maken op rekeningnummer 001-2693456-36 van de ANBF (IBAN: BE 4600126934563 / BIC: GEBABEBB).

Organisatie

Gudrun Vanderbauwhede (Université de Mons) – gudrun.vanderbauwhede@umons.ac.be
Laurent Rasier (Université de Liège) – laurent.rasier@ulg.ac.be
Carola Henn (Université de Mons) – carola.henn@umons.ac.be

Recente artikelen

Zomercursus Nederlands in Louvain-la-Neuve

Categorieën:

Van 28 augustus t.e.m. 8 september wordt in Louvain-la-Neuve een zomercursus Nederlands georganiseerd voor aankomende studenten die hun Nederlands willen bijschaven en zich willen klaarstomen voor een universitaire opleiding.

Lees verder

Webinar Subsidie aanvragen bij de Taalunie: waarvoor, hoe en wanneer?

Categorieën:

Tags :

Wil je een activiteit organiseren voor je leerlingen? Ben je van plan om met collega's aan een didactisch project te beginnen? Op 16 mei vertelt een webinar je er alles over.

Lees verder

Colloquium 2023: Taal, communicatie en cognitie: van onderzoek naar onderwijs

NVT-net organiseert op 31 maart 2023 een colloquium in Luik.

Lees verder

Vacature universitair docent Nederlandse Taalkunde in Lille

Categorieën:

De Université de Lille is op zoek naar een universitair docent (m/v/x) Nederlandse taalkunde voor een voltijdse aanstelling vanaf 1 september 2023.

Lees verder

Webinar Talenplan Waals Gewest

Categorieën:

Tags :

Wenst u meer te weten over het nieuwe talenplan van het Waals Gewest? Via een webinar weet u er alles over. Bekijk het programma en de informatie!

Lees verder

Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust: concert en lezing

Categorieën:

De vakgroep Nederlands van het Departement Moderne Talen van de Universiteit van Luik nodigt u van harte uit voor een concert-lezing door professor Frank van Vree en fluitiste Eleonore Pameijer, die plaatsvindt op donderdag 26…

Lees verder