Onderzoeksmarkt : Nieuws over de Nederlandse taal

Op 7 december 2018 organiseert de NVT haar tweejaarlijkse ‘Onderzoeksmarkt’. Deze keer is Lille (Frankrijk) aan de beurt.

Informatie

Het doel van deze bijeenkomst is de balans op te maken van het actuele onderzoek in de neerlandistiek. Uiteenlopende vakgebieden als taalkunde, literatuur, vertaalwetenschap, bedrijfstaal en de didactiek van het Nederlands als vreemde taal komen aan bod. Er zal aandacht worden besteed aan lopende onderzoeksprojecten en aan innovatieve didactische toepassingen in het onderwijs. Deze onderzoeksmarkt biedt neerlandici die op deze gebieden actief zijn de gelegenheid hun werk aan een breder publiek te presenteren.
De ANBF wil het forum bij uitstek zijn voor neerlandici in Franstalig België en Frankrijk. De studiedag is dan ook een unieke gelegenheid om collega’s met verschillende achtergronden te ontmoeten en vruchtbare samenwerkingsverbanden aan te gaan.

Programma

  • 8.45 – 9.30: Ontvangst en koffie
  • 9.30 – 10.30: Plenaire sessie : het INT
    – Frieda Steurs (INT): Instituut voor de Nederlandse Taal, de centrale hub voor Nederlands taalmateriaal
    – Vivien Waszink (INT): Het Algemeen Nederlands Woordenboek (ANW)
  • 10.30 – 11.00: koffiepauze

Parallelle sessie 1

  • 11.00 – 12.30: CLIL
    – Philippe Hiligsmann1, Laurence Mettewie 2, Kristel Van Goethem 1, Luk Van Mensel 2, Amélie Bulon1, Audrey De Smet 1, 2, Isa Hendrikx 1, Morgane Simonis 1, Benoit Galand 1, Fanny Meunier 1 & Arnaud Szmalec 1 (1 Université catholique de Louvain, 2 Université de Namur): Content and Language Integrated Learning onder de taalkundige, cognitieve en socio-affectieve loep (lezing van dubbele lengte)
    – Mathilde Dumont & Philippe Hiligsmann (UCLouvain): De V2- en V-eindregel bij (niet-)CLIL-leerders van het Nederlands
  • 11.00 – 12.30: Diversiteit in taal- en letterkunde
    – Gert Meesters (Université de Lille): Wordt vervolgd, toch iets anders dan (À Suivre)
    – Jossfinn Bohn (ULB): Het concept van literaire categorieën: beperking of potentieel? Het voorbeeld van migrantenschrijfsters
    – Vivien Waszink (INT), Alex Reuneker, Ton van der Wouden (Universiteit Leiden): Rapshit is mijn taal
  • 12.30 – 13.30: Middagpauze
  • 13.30 – 14.15: Algemene ledenvergadering ANBF

Parallelle sessie 2

  • 14.15 – 15.45: Taalkunde
    -Jan Pekelder (Sorbonne): Mobiliteit van het direct object in het Nederlands en het Frans
    -Anne-Sophie Christiaens (Collège Sainte-Marie – Mouscron) & Philippe Hiligsmann (UCLouvain): Een verkennend actieonderzoek naar verzoeken in het Nederlands van Franstalige M.O.-leerlingen
    -Justine Desablens, Laurence Mettewie (Université de Namur) & Philippe Hiligsmann (UCLouvain): Wat na CLIL-onderwijs? Oud-leerlingen blikken terug
  • 14.15 – 15.45: Letterkunde
    -Véronique Dieu (ULiège): Intertekstualiteit in de praktijk: Hans Faverey en zijn commentatoren
    -Marie Viérin (ULiège):‘Verliefd op vrouwenschoon en eeuwig jeugd’: Sappho van Lesbos en de saphische mythe in de Nederlandstalige literatuur
    -Marie Jadot (ULiège): ‘De bedoeling is dat je het zelf bouwt’: Het impliciete in de novelle Modelvliegen van Marcel Möring
  • 15.45 – 16.15: Pauze
  • 16.15 – 17.45: Didactiek
    -Eloy Romero Muñoz, Philippe Anckaert (Francisco Ferrer): Onderwijs Nederlands in de Federatie Wallonië-Brussel ten tijde van het Pact van Excellentie
    -Nadège Herbinaux, Eloy Romero-Muñoz, Philippe Anckaert (Francisco Ferrer) & Dylan Dachet (ULiège): Heeft de Kahoot-applicatie, gebruikt als een leuke en interactieve manier om Nederlands te leren, een effect op de motivatiedynamiek van de leerlingen?
    -Pauline Degrave & Philippe Hiligsmann (UCLouvain): ANA: een website over Academisch Nederlands voor Anderstaligen
  • 16.15 – 17.15: Cultuur
    -Roberto Dagnino (Straatsburg): Een vergeten icoon: de Nederlandse Maagd als nationaal symbool
    -Johan Sonnenschein (ULiège):‘Tiny but great’. Madurodam als Nederland, in woord en beeld.
  • 17.45: Receptie

Recente artikelen

Colloquium 2024: AI in het hoger onderwijs Nederlands

Op vrijdag 18 oktober 2024 organiseert NVT-net haar tweejaarlijkse colloquium in Brussel, met als thema ‘AI in het hoger onderwijs Nederlands’.

Lees verder

Zomercursus Nederlands in Louvain-la-Neuve

Categorieën:

Van 28 augustus t.e.m. 8 september wordt in Louvain-la-Neuve een zomercursus Nederlands georganiseerd voor aankomende studenten die hun Nederlands willen bijschaven en zich willen klaarstomen voor een universitaire opleiding.

Lees verder

Colloquium 2023: Taal, communicatie en cognitie: van onderzoek naar onderwijs

NVT-net organiseert op 31 maart 2023 een colloquium in Luik.

Lees verder

Vacature assistent(e) Nederlands Universiteit Luik

Categorieën:

De vakgroep Nederlands van de Universiteit van Luik zoekt een voltijds assistent(e) voor het academisch jaar 2024-2025, met indiensttreding op 17 oktober 2024.

Lees verder

Didactiekdag in Louvain-la-Neuve

Categorieën:

Nederlands op een actieve manier leren? Dat kan! Tijdens die didactiekdag neem je deel aan twee workshops. In de eerste ontdek je praktische werkvormen met poëzie, teksten, films en muziek voor een motiverende klaservaring. De…

Lees verder

Webinar Subsidie aanvragen bij de Taalunie: waarvoor, hoe en wanneer?

Categorieën:

Tags :

Wil je een activiteit organiseren voor je leerlingen? Ben je van plan om met collega's aan een didactisch project te beginnen? Op 16 mei vertelt een webinar je er alles over.

Lees verder