Didactiekdag 2011

Op vrijdag 13 mei 2011 organiseerde de ANBF in Brussel haar jaarlijkse Didactiekdag.

Informatie

Zo’n twintig belangstellenden namen aan de twee workshops deel. Zoals gewoonlijk werd er niet alleen naar de workshopleiders geluisterd. De actieve inbreng van de deelnemers zorgde voor de nodige reflectie op de eigen onderwijspraktijk. Omdat de uitgangssituaties erg varieerden – Frankrijk en België, (hoger en secundair) onderwijs, universiteit of volwasseneneducatie – bood de Didactiekdag ook een mooie gelegenheid om een kijkje bij de buurman te nemen.

De ochtend werd besteed aan een workshop in het Frans: Hoe leerdoelen formuleren volgens het gemeenschappelijk Europees referentiekader? Dany Etienne (Université catholique de Louvain) liet de deelnemers leerdoelen formuleren op basis van het Europees referentiekader voor de talen. Het bleek niet zo makkelijk om duidelijke en meetbare, op het “kunnen” van de cursist gefocuste doelstellingen te bedenken, die dan ook nog realistisch blijken in een bepaalde context. Ook de taken en evaluatiecriteria zorgden voor de nodige discussiestof.

Tussen de middag konden we de multiculturele omgeving van het Centre de méthodologie et de pédagogie appliquée van de Stad Brussel even verkennen, want na de lunch verhuisde de Didactiekdag naar een goed uitgeruste computerzaal in een ander gebouw. Deze keer geen koffie met koekjes overigens, maar muntthee met bijzonder lekker Marokkaans gebak…

De middagsessie was gewijd aan de leeromgeving Franel. Na een korte inleiding door Armand Héroguel (Université Charles-de-Gaulle / Lille 3), Antoine Besnehard (Université Charles-de-Gaulle / Lille 3) en Ann-Sophie Noreillie (K.U. Leuven Kortrijk) konden de deelnemers zelf aan de slag met de gratis taalleersite. Ook Studio Franel, waarmee de leerkracht binnen Franel eigen cursussen kan opbouwen op basis van bestaand of nieuw materiaal, kwam daarbij aan bod. Voor de ANBF-leden die het artikel over Studio Franel in n/f 10 lezen, is zo’n praktische kennismaking uiteraard een welkome aanvulling.

Recente artikelen

Zomercursus Nederlands in Louvain-la-Neuve

Categorieën:

Van 28 augustus t.e.m. 8 september wordt in Louvain-la-Neuve een zomercursus Nederlands georganiseerd voor aankomende studenten die hun Nederlands willen bijschaven en zich willen klaarstomen voor een universitaire opleiding.

Lees verder

Webinar Subsidie aanvragen bij de Taalunie: waarvoor, hoe en wanneer?

Categorieën:

Tags :

Wil je een activiteit organiseren voor je leerlingen? Ben je van plan om met collega's aan een didactisch project te beginnen? Op 16 mei vertelt een webinar je er alles over.

Lees verder

Colloquium 2023: Taal, communicatie en cognitie: van onderzoek naar onderwijs

NVT-net organiseert op 31 maart 2023 een colloquium in Luik.

Lees verder

Vacature universitair docent Nederlandse Taalkunde in Lille

Categorieën:

De Université de Lille is op zoek naar een universitair docent (m/v/x) Nederlandse taalkunde voor een voltijdse aanstelling vanaf 1 september 2023.

Lees verder

Webinar Talenplan Waals Gewest

Categorieën:

Tags :

Wenst u meer te weten over het nieuwe talenplan van het Waals Gewest? Via een webinar weet u er alles over. Bekijk het programma en de informatie!

Lees verder

Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust: concert en lezing

Categorieën:

De vakgroep Nederlands van het Departement Moderne Talen van de Universiteit van Luik nodigt u van harte uit voor een concert-lezing door professor Frank van Vree en fluitiste Eleonore Pameijer, die plaatsvindt op donderdag 26…

Lees verder