Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust: concert en lezing

De vakgroep Nederlands van het Departement Moderne Talen van de Universiteit van Luik nodigt u van harte uit voor een concert-lezing door professor Frank van Vree en fluitiste Eleonore Pameijer, die plaatsvindt op donderdag 26 januari 2023 van 19.30 tot 21.00 uur in La Cité Miroir, Place Xavier Neujean 22, 4000 Liège.

Lezing

Professor Frank van Vree is emeritus hoogleraar Geschiedenis van Oorlog, Conflict en Herinnering aan de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam, geassocieerd onderzoeker bij het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (KNAW) en senior onderzoeker bij het Moritz Stern Instituut aan de Universiteit van Göttingen. In het academisch jaar 2022-2023 bekleedt hij de Koning Willem-Alexander Leerstoel voor Lage Landen-studies aan de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte van de Universiteit van Luik. Op 26 januari 2023 houdt hij een lezing over de politisering van de herinnering. De aandacht vanuit de politiek voor de Shoah is de laatste decennia alleen maar groter geworden, zoals onder meer blijkt uit de Auschwitz-herdenkingen: waar komt dit vandaan, wanneer is dat begonnen en wat zegt deze ontwikkeling?

Frank van Vree (links) en Eleonore Pameijer (rechts)

Concert

Zijn lezing wordt gevolgd door een optreden van Eleonore Pameijer, internationaal bekende fluitiste en artistiek leider van de Leo Smit Stichting, die ze in januari 1996 oprichtte met pianist Frans van Ruth. De stichting, die zich tot een internationaal kenniscentrum heeft ontwikkeld, doet al meer dan 25 jaar onderzoek naar het werk van Nederlandse componisten die tijdens de Tweede Wereldoorlog vervolgd werden wegens hun Joodse afkomst, hun politieke denkbeelden of hun verzetswerkzaamheden. Hun muziek werd verboden en raakte in vergetelheid. Tijdens haar concert-lezing vertelt ze fascinerende verhalen over deze bijzondere zoektocht en een aantal spectaculaire vondsten, en brengt ze muzikale pareltjes tot leven.

Praktisch

De lezing vindt plaats in het Nederlands; een Franse vertaling is beschikbaar.

Voor het gedetailleerde programma verwijzen we u graag naar de website van het evenement. Hierbij vindt u ook de flyer in het Frans.

Deelname is gratis, maar registratie vereist. Gelieve daarvoor een mail te sturen naar Marie Jadot.

Deze avond wordt u aangeboden door de Universiteit van Luik, met medewerking van La Cité Miroir en met grote dank aan de Nederlandse Ambassade in België, de Luikse onderzoeksgroep Lilith, de Taalunie en het Netwerk Nederlands als vreemde taal België en Frankrijk (NVT-net).

Recente artikelen

Webinar Talenplan Waals Gewest

6 maart 2023

Categorieën:

Tags :

Wenst u meer te weten over het nieuwe talenplan van het Waals Gewest? Via een webinar weet u er alles over. Bekijk het programma en de informatie!

Lees verder

Colloquium 2023: Taal, communicatie en cognitie: van onderzoek naar onderwijs

19 december 2022

NVT-net organiseert op 31 maart 2023 een colloquium in Luik.

Lees verder

Vacature universitair docent Nederlandse Taalkunde in Lille

6 maart 2023

Categorieën:

De Université de Lille is op zoek naar een universitair docent (m/v/x) Nederlandse taalkunde voor een voltijdse aanstelling vanaf 1 september 2023.

Lees verder

Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust: concert en lezing

8 januari 2023

Categorieën:

De vakgroep Nederlands van het Departement Moderne Talen van de Universiteit van Luik nodigt u van harte uit voor een concert-lezing door professor Frank van Vree en fluitiste Eleonore Pameijer, die plaatsvindt op donderdag 26…

Lees verder

Desiderius Erasmus Leerstoel: Nederlands over de grenzen

28 oktober 2022

Categorieën:

Bij het begin van dit academiejaar 2022-2023 gaat aan de UCLouvain een leerstoel Neerlandistiek, gesteund door de Nederlandse ambassade, van start : de ‘Desiderius Erasmus Leerstoel: Nederlands over de grenzen’.

Lees verder