Lezing
Professor Frank van Vree is emeritus hoogleraar Geschiedenis van Oorlog, Conflict en Herinnering aan de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam, geassocieerd onderzoeker bij het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (KNAW) en senior onderzoeker bij het Moritz Stern Instituut aan de Universiteit van Göttingen. In het academisch jaar 2022-2023 bekleedt hij de Koning Willem-Alexander Leerstoel voor Lage Landen-studies aan de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte van de Universiteit van Luik. Op 26 januari 2023 houdt hij een lezing over de politisering van de herinnering. De aandacht vanuit de politiek voor de Shoah is de laatste decennia alleen maar groter geworden, zoals onder meer blijkt uit de Auschwitz-herdenkingen: waar komt dit vandaan, wanneer is dat begonnen en wat zegt deze ontwikkeling?
Concert
Zijn lezing wordt gevolgd door een optreden van Eleonore Pameijer, internationaal bekende fluitiste en artistiek leider van de Leo Smit Stichting, die ze in januari 1996 oprichtte met pianist Frans van Ruth. De stichting, die zich tot een internationaal kenniscentrum heeft ontwikkeld, doet al meer dan 25 jaar onderzoek naar het werk van Nederlandse componisten die tijdens de Tweede Wereldoorlog vervolgd werden wegens hun Joodse afkomst, hun politieke denkbeelden of hun verzetswerkzaamheden. Hun muziek werd verboden en raakte in vergetelheid. Tijdens haar concert-lezing vertelt ze fascinerende verhalen over deze bijzondere zoektocht en een aantal spectaculaire vondsten, en brengt ze muzikale pareltjes tot leven.
Praktisch
De lezing vindt plaats in het Nederlands; een Franse vertaling is beschikbaar.
Voor het gedetailleerde programma verwijzen we u graag naar de website van het evenement. Hierbij vindt u ook de flyer in het Frans.
Deelname is gratis, maar registratie vereist. Gelieve daarvoor een mail te sturen naar Marie Jadot.
Deze avond wordt u aangeboden door de Universiteit van Luik, met medewerking van La Cité Miroir en met grote dank aan de Nederlandse Ambassade in België, de Luikse onderzoeksgroep Lilith, de Taalunie en het Netwerk Nederlands als vreemde taal België en Frankrijk (NVT-net).