Bezuinigingen bij de Nederlandse Taalunie

De bezuinigingsmaatregelen bij de Nederlandse Taalunie betekenen een zware slag voor de neerlandistiek extra muros. Daarom heeft de ANBF zich aangesloten bij de collega's uit andere landen die daartegen hebben geprotesteerd.

Informatie

De Nederlandse Taalunie heeft bezuinigingen aangekondigd. Ook in landen of regio’s waar het onderwijs Nederlands als vreemde taal ingebed is in een curriculum dat gefinancierd wordt door de eigen overheid, zijn de bezuinigingsmaatregelen funest. In Franstalig België bijvoorbeeld vormen de zomercursussen van de Nederlandse Taalunie een unieke gelegenheid voor veel studenten om hun vooroordelen over het Nederlands en hun Vlaamse landgenoten over boord te gooien. Met name voor studenten uit sociaal-economisch minder bedeelde milieus betekenen deze cursussen een belangrijk extra zetje in de rug.

Ook voor andere initiatieven zijn we aangewezen op de steun van de Taalunie: veel grensoverschrijdende projecten – en dan denken we bij de ANBF vooral aan contacten tussen Noord-Frankrijk, Vlaanderen en Wallonië in het zuiden, of in het noordwesten tussen Belgisch Limburg, Nederlands Limburg, de Duitstalige regio en Wallonië – krijgen een extra dimensie als de Franstaligen die Nederlands leren dat niet alleen in de reguliere lessen of colleges doen, maar ook via tandemleren, excursies, gezamenlijke activiteiten met Nederlandstaligen, lezingen van Nederlandstalige sprekers, etc. Dat alles gebeurt mede dankzij de Nederlandse Taalunie…

We hopen onze leerlingen, cursisten en docenten onveranderd kennis te kunnen laten maken met de Nederlandse taal en cultuur, maar daarvoor hebben wij, net zoals onze collega’s in andere landen, de onverminderde steun van de Taalunie nodig.

Recente artikelen

Didactiekdag in Louvain-la-Neuve

Categorieën:

Nederlands op een actieve manier leren? Dat kan! Tijdens die didactiekdag neem je deel aan twee workshops. In de eerste ontdek je praktische werkvormen met poëzie, teksten, films en muziek voor een motiverende klaservaring. De…

Lees verder

Zomercursus Nederlands in Louvain-la-Neuve

Categorieën:

Van 28 augustus t.e.m. 8 september wordt in Louvain-la-Neuve een zomercursus Nederlands georganiseerd voor aankomende studenten die hun Nederlands willen bijschaven en zich willen klaarstomen voor een universitaire opleiding.

Lees verder

Colloquium 2023: Taal, communicatie en cognitie: van onderzoek naar onderwijs

NVT-net organiseert op 31 maart 2023 een colloquium in Luik.

Lees verder

Webinar Subsidie aanvragen bij de Taalunie: waarvoor, hoe en wanneer?

Categorieën:

Tags :

Wil je een activiteit organiseren voor je leerlingen? Ben je van plan om met collega's aan een didactisch project te beginnen? Op 16 mei vertelt een webinar je er alles over.

Lees verder

Vacature universitair docent Nederlandse Taalkunde in Lille

Categorieën:

De Université de Lille is op zoek naar een universitair docent (m/v/x) Nederlandse taalkunde voor een voltijdse aanstelling vanaf 1 september 2023.

Lees verder

Webinar Talenplan Waals Gewest

Categorieën:

Tags :

Wenst u meer te weten over het nieuwe talenplan van het Waals Gewest? Via een webinar weet u er alles over. Bekijk het programma en de informatie!

Lees verder